Snídaně

Jsem rozhodně ranní ptáče, navíc gurmán a na chutné snídaně si opravdu potrpím. Když si vzpomenu na svoje období útěků ze studentského bytu (o tom zase někdy příště) a časté přespávání někde jinde, tuhle část dne jsem měla dost posunutou. Faktem je, že ikdyž jsem šla spát sebepozději, nejzazším časem procitnutí bylo i tak třeba sedm hodin. Tím pádem jsem velmi dlouho čekala, až se ještě někdo ze spolupřespávačů probudí, aby řekl hostiteli, že jsem musela odejít. Jakmile jsem dorazila domů, řekněme třeba v jedenáct hodin, udělala jsem si skvělou snídani (když zrovna nebyla obsazená kuchyň, protože už někdo vařil oběd). Tak jsem si řekla, že si zavzpomínám a vypíšu si tu sem pár tipů. Heslo zní: Hlavně vždycky s kafíčkem 😀

Pracovně týdenní spěcháníčko:

Moje ranní, spěchací, záchranná ovesná kaše

Potřebuju misku, do ní nasypu vločky (vždycky od oka), zaliju to horkou vodou a naberu plnou lžičku 100% arašídového másla (nebo oříškového másla, co mám zrovna doma). To ara máslo vmíchám do zalitých vloček a k tomu přihodím ještě čtverec vysokoprocentní čokolády z Lidlu. Potom přidám ovoce, co mám po ruce, a buďto kokos, skořici, nebo kakao jako přidanou hodnotu tomuto výtvoru. Je to extra rychlý a celkem dobrý, zvládám to jíst pětkrát týdně, když se spěchá do práce, ale o to víc se těším na svoje slaný svačinky a taky na víkendy, kdy si dáme pořádnou snídani. Nebo si budu muset vymazlit nějakou slanou ovesnou kaši, aby v týdnu byla taky nějaká změna. A k tomu kávička na jakýkoliv způsob.

Víkendové pošušňáníčko slané:

Vajíčka omnomnom

Jsou to vajíčka na jakýkoliv způsob (no volská vočíčka mám nejradši, ale tak nejsem doma sama, takže střídáme). No a na talířek vždycky velká spousta zeleniny, chlebík (buď čerstvý nebo topinka), někdy páreček. A to nejlepší nakonec. Chuť. To znamená fazolky v rajčatové omáčce, coleslaw, nebo třeba kečupík (pro ten budu mít vždycky slabost). Časem bych chtěla dělat vlastní fermentované produkty, což jsou taky dobří nositelé chuti, takže uvidíme. No a filtrovaná káva.

Variace na plněné tortily

Jednoduše tortila na rozpálené pánvi se sýrem a ostatní výplní podle chuti a přeložit placku napůl. Poté ještě tu půlelipsu rozříznu a je to. Na talíř opět zelenina či ovoce, co je zrovna v domácnosti. A nějaká omáčka samozřejmě.

Víkendové pošušňáníčko sladké:

Wafle/lívance (záleží na konečném zpracování těsta)

Na jeden banán připadne jedno vejce. Tyto dvě suroviny rozmíchám, osolím a přidám mouku. Vznikne základní těsto, do kterého ještě přidávám někdy skořici, kakao, nebo třeba kokos. Těsto poté buď postupně dávám v podobě lívanců na rozpálenou pánev, nebo do waflovače. Na ještě horký výsledek dávám čokoládu a poté přidávám skyr nebo tvaroh.

Podle těchto opravdu základních receptů žiju už nějakou dobu a hlavní je, že to mám ráda. Jak přípravu, tak konzumaci. Když k tomu všemu i hraje hudba a jsou rozsvícené svíčky…ach, jen to píšu a je mi z toho hezky. Jednou za čas si ale zajdeme někam do kavárny se trochu rozmazlit, ale jen velmi vyjímečně. Nejčastěji, když máme pocit, že žijeme moc stereotypně už dlouhou dobu. Ono je dobře tu rutinu sem tam rozbít.

https://www.youtube.com/watch?v=zN_iWiiGVls


od